8 Ocak 2023 Pazar

Tavuk, pişirilmeden önce yıkanmalı mı?


 Son günlerin polemik konusu yine tavuk oldu. Tavuğun pişirilmeden önce yıkanıp yıkanmaması konusunda uzmanlar ikiye bölünmüş durumda. Yıkanmalı diyen de var. Bakteri saçar, yıkanmadan pişirilmeli diyen de.


Son zamanlarda tavukların pişirilmeden önce yıkanıp yıkanmaması ile ilgili haberler çıktığını bu konuda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Demirci, tavuk pişirmede önemli olanın iyi pişirme olduğunu, piyasada satılan tavukların ambalajlanmadan önce yıkandığını belirtti.
Tavuğun pişirilmeden önce yıkanması ile ilgili özellikle İngiltere kaynaklı bir haberde konuya değinildiğini belirten Prof. Dr. Demirci, tavuğun iyi pişirilmesi ile patojen mikroorganizmalardan arındırılabileceğini belirterek, "Zaten bu tür tavuk ürünleri ister bütün olsun ister parça halinde olsun ambalajlanmadan önce üretici firmada bunları yıkanması ve daha sonra paketlenmesi söz konusudur.
Dolayısıyla burada eğer bir bakteri bulaşması söz konusu ise ki üzerinde durulan kozmabakterit mikroorganizmasından bahsediliyor. Bunlar gıda zehirlenmesine sebep olabiliyor. Bunun dışında salmonella da aslında çok önemli. Tavuk etinde bulunabiliyor ve gıda zehirlenmesine sebep olabiliyor. Ancak tavuk ister yıkansın ister yıkanmasın tüketicinin evine getirdiği tavuğun yıkanmasında da çok büyük bir mahsur yok. Etrafa suyun sıçratılmaması iyi bir şey.


Bu salmonella bakterisi açıkçası beni huylandırdı. Tavuğu pişirmeden önce her zaman yıkayan birisiydim ama bu polemikten sonra yıkamama kararı aldım. Zaten marketlerde satılan tavuklar işlem görüyor ve tüketiciye temiz bir şekilde sunuluyor kanısındayım.

Tavuğun iyi pişirilmezse gıda zehirlenmelerine de yol açacağını çoğumuz biliyor. Ayrıca tavuk doğrandıktan sonra ellerin de çok iyi yıkanması gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Simyagerler Sempozyumu

  Simyagerler Sempozyumu “Maddeyi Anlamak, Zamanı Dönüştürmektir” Saygıdeğer simyagerler, bilgelik yolcuları, kadim sırların çağrısına kulak...

Etiketler