
Yengeç: Tırnak boyutunda olanları rağbet görür. Çipura,
Levrek, Karagöz, Kalkan gibi balıkları avlamak için idealdir. Sığ sularda otluk
alanlarda kepçe vasıtasıyla toplanabilir. Bu yemin gece toplanması daha iyi
sonuç verir. Yengeç oltaya takıldığı zaman canlı kalmasına dikkat edilmelidir.
Bu yüzden alt kabuk kısmından takılmalıdır.
Karides: Balıkların geneli tarafından sevilen bir yemdir.
Etobur balıklar bu yemi çok severler. Oltaya takması da oldukça kolaydır. Bu
yüzden özel yemlik karidesler satılır.
Teke: Hemen hemen her balığın sevdiği bir yemdir. En seçici,
gözü tok balık bile teke görünce dayanamaz. Hemen oltaya gelir. Teke’nin canlı
kullanılması tavsiye edilmektedir. Böylece balıkların çabuk aldanmaları ve
oltaya gelmeleri sağlanır. Teke bir nevi karidesin küçüğüdür. Çünkü karidese
benzer ve ülkemizde bazı çeşitleri vardır. Otlu sığ sularda iskele etrafında
bulunurlar. Dondurulmuş olarak satılanlar olsa da taze olanları kadar dayanıklı
değildir. Bu yüzden küçük izmaritler tarafından parçalanma ihtimali vardır.
Mamun: Genellikle Mercan ve Çipura avlamak için idealdir.
Çok kıymetli bir yemdir ve canlı olarak kullanılır. Ebatları 3-4 cm civarında
olup görünüm itibariyle ıstakoz’un küçüğünü andırır. Kumlu sularda, dalyan
yakınlarında sıklıkla bulunur. Mamunlar çıkarıldıkları günden itibaren
satılmaya başlanır. İğne kuyruk kısmından takılır ve kafasının olduğu kısma
kadar geçirilir. Canlı kalması gerektiğinden kafasına iğnenin saplanmaması icap
eder.
Boru Kurdu: Kumluk alanlarda yaşarlar. Adını dışında bulunan
koruyucu tabaka vazifesi gören kılıftan almıştır. Deniz balıklarının oldukça
sevdiği bir yemdir. Canlı kullanılabilir ama uzun süre bu şekilde muhafaza
etmek zordur. Bu yüzden kurutulmuş olarak ta kullanılabilir.
Sülünes: Çok rağbet gören bir yemdir. Kalınlığı 1-1,5 cm
olup uzunluğu 6-8 cm civarındadır. Denizin kumlu kısmından kürek vasıtasıyla
toplanıp bir dizi ayıklama işleminden sonra satışa sunulur. Etli bir yem olup
dondurulduktan sonra saklanabilir. Dip balıkları bu yem ile avlanabilir.
Balık Yavruları: Bunlara Çime adı da verilir. Fileto veya
tüm olarak oltaya takılabilirler. Yem amaçlı yavru balıklar yasaların izin
verdiği ölçütlerdeki sığ sularda yakalanır. Bu da en fazla 5 metreye tekabül
eder. Bunun dışında akarsu ağızlarında da yakalanabilir.
Madya: Kabukludur ve taşlık alanlarda bulunur. Deniz
zemininde yaşarlar. Toplamak daha az zahmetlidir. Yüzerek toplanma olanağı
vardır. Etleri diğer yemlere göre daha serttir. Bu yüzden oltadan öyle kolay çıkmaz.
Bu yem çipura ve Mercan avında kullanılabilir. Yumuşak, denizin tuzlu suyunda
küçük balıkların tırtıklamasıyla eriyip giden yemleri sevmeyenlerin tercihidir.
Deniz Minaresi: Bir nevi madya’nın küçüğüdür. Genellikle
küçük izmaritgilleri avlamak için kullanılır. Toplanması madya’da olduğu gibi
kolaydır. Otluk alanlarda ve deniz yüzeyinde bulunur.
Deniz Salyangozu:
Tıpkı madya gibi toplanır. Önce kabuğu kırılır. Daha sonra parça parça
kesilip oltaya takılır. Dipte yaşayan balıkların avlanmasında ideal bir yemdir.
Bu yemlerin dışında kum midyesi, deniz düğmesi, mürekkep
balığı ve kalamar etleri de yem olarak kullanılabilir. Tavuk göğsü ve bayat
ekmek içi de bazı balıkların avlanmasında güzel sonuç verir.
Kıyıdan olta balıkçılığında balık tutmak her ne kadar zor
olsa da sabır, balığın avlanmasında önemli bir olgudur. Doğru yem kullanmak her zaman balığın
geleceği anlamına gelmez. Hava koşulları, denizin durumu ve mevsim de oldukça
önemlidir.
Kısacası balık işi sabır işidir.
Emir Erten
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder