Mağara ayısı , Pleistosen devirde Rusya, Almanya, İspanya, Fransa ve Afrika'nın kuzeyine yayılmış bir türdü. Boyut olarak günümüz Boz ayısına denk bir canlıydı. Erkekler 400 ila 1000 kg arası, dişiler ise 250 kg civarlarında ağırlığa sahiptiler. Boz ayı gibi Mağara ayısı da kış uykusuna yatmaktaydı. Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalarda bu türün diş yapılarından dolayı vejetaryen olduğu belirlenmiştir.
Milattan önce 25.000 sene önce Mağara ayısının neslinin tükendiği ve buna değişen iklimin sebep olduğu tahmin edilmektedir. İnsan türünün popülasyon olarak Avrupa ve Asya'da hissedilir bir şekilde artışının da mağara ayısının neslinin tükenmesinde önemli bir payı olduğu düşünülmektedir.
Ayı denince hepçil yani et ve ot ayırt etmeden yiyen bir canlı türü akıllarda belirse de mağara ayısının otçul olduğu, fosillerin incelenmesi neticesinde neredeyse kesinlik kazanmıştır. Fosillerdeki karbon 13 ve azot 15 izotoplarının miktarı ve yoğunluğuna bakılmış, otçul olduğuna dair bulgular bu sayede gün yüzüne çıkmıştır. Mağara ayısının tek bir beslenme stilinin olması yani otçul olması, muhtemelen değişen iklim şartlarıyla yiyeceğe ulaşmasını zorlaştırmış ve bu nedenle soyunun tükenmesine sebep olmuş olabilir. Zorlu doğa şartlarında insanla karşı karşıya gelmesi de bu süreci hızlandırmış olabilir.
Ayrıca Mağara ayısı zoolojik literatürde ''Ursus spelaeus'' olarak adlandırılır. Nesli geç pleistosen döneminde tükenmiştir.
Mağara ayısı hakkındaki bu bilgiler
- ^ The Editors of Encyclopaedia Britannica, The Editors of Encyclopaedia Britannica. "Cave Bear". Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc. 20 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020.
- ^ Sade, Gizem. "Mağara ayılarının neslinin tükenmesinin sorumlusu modern insan mı?". Euronews. Euronews. 15 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2020.
- ^ King, Logan. "Cave Bears Probably Did Eat Their Vegetables". Sciworthy. www.sciworthy.com. 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2020.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder